Image

AKNE & ÄRR

Acne börjar oftast under puberteten när androgener, könshormoner, börjar produceras och stimulerar talgkörtlarna till att producera mer talg än nödvändigt. Acne kan också uppkomma senare i livet, då på grund av exempelvis en hormonobalans. Ett överskott av talg tillsammans med otillräcklig exfoliering av gamla hudceller gör att det kan bildas en propp i hårsäcken – en pormask eller finne har då uppstått. Den fetare huden har även ofta ett överskott av bakterier som kan orsaka inflammation i den blockerade hårsäcken, vilket kan leda till en finne (även kallad papel/pustel). Dessa inflammationer kan bli mycket djupa, vilket kan leda till cystor.

Ärr är en typ av vävnad som uppkommer när huden läker. Ärrvävnad är skapad av samma kollagen som den vävnad den har ersatt men i en något annorlunda komposition. Det som sker är att ny hud bildas som saknar vissa egenskaper som finns i den ursprungliga huden vilket gör att den blir mindre elastisk. Huden får då en annan färg och form än omkringliggande hud. Ju mer skadad en hud är desto längre läkningstid krävs och ju längre läkningstid det är på ett sår, desto större är risken att ett synligt ärr tillkommer.

Inom hudvård så är några av de vanligaste problemområdena ärr efter akne och hudbristningar som uppkommer efter att huden har töjts ut för fort, till exempel vid graviditet.

Boka kostnadsfri konsultation

FÖRE- & EFTERBILDER

ärr av akne
behandling av akne och ärr
behandling av ärr från akne
behandling av akne ärr