Image

HUDFLIKAR

Hudflikar eller skintags som de också kallas, är helt ofarliga utväxter i huden som ofta bildas i ansiktet eller som flikar där huden veckar sig som på halsen, i armhålor eller ögonlock.

Hudflikar och fibrom är ofarliga och behandlas i stort sett endast av kosmetiska skäl – även om de i vissa fall kan orsaka irritation och klåda p.g.a. skav mot kläder eller smycken.

Dessa kan lätt behandlas genom att man bränner bort dem med laser.

På VS Klinik behandlar vi även födelsemärken som vi med säkerhet vet är ofarliga. För att behandla dessa krävs det att man uppsökt läkare för godkännande innan behandlingen.

Fibrom kan se ut som hudfärgade flikar, eller som ett utåtstående födelsemärke med eller utan pigment. Fibrom är en helt ofarlig godartat bindvävstumör som är uppbyggd av bindvävsceller och trådstrukturer av kollagen. Den uppkommer slumpartat överallt på kroppen och är tämligen enkel att ta bort.

Hur tar man bort ett eller flera fibrom?

Vi behandlar effektivt hudfärgade fibrom eller hudflikar med laser. Behandlingen går mycket snabbt och tack vare vårt avancerade kylsystem så behövs ingen bedövning med salva eller injektion. Den laser vi arbetar med är koagulerande, vilket betyder att vi undviker blödning under behandlingen.

Hur ser man ut efter att man tagit bort ett Fibrom?

Efter behandlingen bildas en skorpa som lossnar efter ungefär en vecka. Som vanligt ska man inte riva eller klösa på sår utan låta sårskorpan efter fibromet vara, för att undvika ärrbildning eller pigmentförändringar. En lätt rodnad runt behandlingsområdet kan kvarstå ytterligare en vecka efter att skorpan har lossnat. Oftast upplever patienten att fibromet är borta och läkt efter två veckor, läkning i ansiktet går vanligtvis något fortare än på övriga kroppen.

Hur blir resultatet av behandlade Fibrom?

Efter läkningen syns oftast ingenting av ditt fibrom. Om fibromet suttit på någon annan del av kroppen än ansiktet kan en liten vit prick bli kvar.

Hur ska jag bete mig efter behandling med laser/diatermi?

Du kan duscha som vanligt men första dagen kan det svida lite. Så länge det är en pigmentskillnad på området som behandlats ska du använda vårt UV-skydd på området. UV-skyddet är också bra för alla pigmenterade märken du har på kroppen.

Boka kostnadsfri konsultation